październik 25,2013

Marzy mi się wyspa w kuchni...

Źródło: www.bettaliving.co.uk

Wyspa kuchenna to od kilku lat bardzo modny i wygodny element wyposażenia kuchni. Możemy się na nią natknąć w wielu filmach, programach kulinarnych, gazetach wnętrzarskich i coraz częściej u znajomych. Nic więc dziwnego, że ma tylu zwolenników. Kuchnia z wyspą kojarzy nam się z przyjaznym, funkcjonalnym i nowoczesnym (nawet jeżeli urządzimy ją w stylu retro lub klasycznym) wnętrzem.Największym, chyba, plusem wyspy jest to, że pozwala na kontakt z domownikami i umożliwia wspólne gotowanie. Już nikt nie czuje się poszkodowany,  że stojąc tyłem do gości, po raz kolejny omijają go wszystkie zabawne sytuacje.


Niestety, nie każdy może pozwolić sobie na wyspę. Bardzo dużym ograniczeniem, jest rozmiar kuchni. Najmniejsza kuchnia zamknięta,   w której można umieścić wsypę o wymiarach 80 x 60 cm (jest to najmniejsza wyspa) powinna mierzyć od 3,6 x 3,8 m. Im większa tym oczywiście lepiej. Z kolei najmniejsza otwarta kuchnia, to już tylko 2,4 x 3m.

Takie wielkości wynikają z minimalnej odległości pomiędzy wyspą, a zabudową kuchenną lub ścianą. Absolutne minimum to 80 cm od zabudowy, optymalnie jest umieścić wyspę w odległości 120 cm od zabudowy kuchenne. Taki dystans pozwala swobodnie korzystać z szuflad, sprzętów nawet jeżeli w kuchni przebywa też druga osoba.

 

Rozmiar wyspy uzależniony jest również od funkcji, którą ma ona spełniać. Dlatego zanim przejdziemy do spełniania marzeń, warto skonfrontować je z rzeczywistością.  Jaką funkcję miała by spełniać wyspa? Poniżej kilka propozycji:


Wyspa blat, barek, stół. Popularne rozwiązanie, nie zajmuje dużo miejsca, skraca odległość pomiędzy sprzętami, przygotować posiłek lub coś przekąsić. Minimalna wielkość takiej wyspy to 80 x 60 cm. 

Źródło: kuchnie123

 

Wyspa z funkcją gotowania. Powinna mieć przynajmniej 80 x 140 cm. To bardzo ważne żeby z każdej strony płyty grzewczej można było bezpiecznie odłożyć garnek lub inne naczynie. Warto też zadbać o to by w wyspie znalazło się miejsce na garnki i wszystkie przybory niezbędne do gotowania oraz dobry wyspowy okap.




 Źródło: kuchnie123

 

Wyspa z funkcją mycia. Najmniejszy rozmiar takiej wyspy to 150 x 80 cm, ale najlepiej jeżeli w wyspie mieści się również zmywarka. Osobiście uważam, że wyspa z samym zlewem jest dość niepraktyczna, ale ocenę pozostawiam Wam.

 

Źródło: kuchnie123

 

Wyspa multifunkcjonalna. To chyba moja ulubiona wyspa. Łączy w sobie wszystkie funkcje. Sprawdzi się zarówno w kuchni gdzie szafki zabudowane są pod sufit, ale może też być „lepszą” wersją kuchni dwurzędowej. Minimalne wymiary takiej wyspy to 80 x 180 cm, a najlepszy rozmiar zaczyna się od 120 x 240 cm. Zmieścimy w niej prawie wszystko: zmywarkę, piekarnik, winiarkę, chłodziarkę, masę wygodnych szuflad i cargo. Możemy też zaszaleć z kształtem (oczywiście ciągle pilnując, alby pasowało do całości pomieszczenia).

 

 źródło: www.slingart.pl/wyspa-kuchenna-miejsce-spotkan-domownikow/

 

O ile w dużej kuchni nie jest to praktycznie żaden problem, w małej kuchni najczęściej nie ma wystarczającej ilości miejsca na postawienie nawet najmniejszej wyspy. Poniżej przedstawiam różne rozwiązania, które mogą zainspirować Was do poszukania alternatywy dla tradycyjnej wyspy.

 

źródło:pinterest.com


Wyspa barek. Nie musi być duża, minimum to 40 x 80 cm. Spełni swoją funkcję, ładnie podzieli przestrzeń, a przy tym nie zajmuje dużo miejsca.

 

źródło: www.potterybarn.com

Prawda, że urocza? Wyspa – pomocnik, idealna dla osób które wpadają do kuchnie z głową pełną kulinarnych pomysłów, a tam już gotowa do akcji wyspa i wszystko pod ręką. W dodatku nie jest przymocowana do podłogi, więc w razie potrzeby można ją po prostu przesunąć.

 

źródło:pinterest.com

Mobilna wyspa...tak! Jest to rozwiązanie do małych kuchni. Można ją użyć jako stołu, szafki , ale można też odłożyć na nią duży garnek z gorąca zupą i podjechać prosto do stołu. Nie zajmuje dużo miejsca i zawsze kiedy w kuchni zrobi się za ciasno można ją odstawić do kąta.

Źródło: kuchnie123

Półwyspa, sprawdzi się w wielu kuchniach, nawet tych niedużych. Funkcjonuje praktycznie jak wyspa, z tą różnicą, że zabiera dużo mniej miejsca i nie da rady podejść do niej z każdej strony.

 

       Jeżeli jesteś szczęśliwym posiadaczem dużej lub otwartej kuchni, to wyspa jest idealnym rozwiązaniem dla Ciebie. A jeżeli jesteś w tej drugiej grupie... to głowa do góry, zawsze istnieje jakieś ciekawe rozwiązanie. Wyspa przede wszystkim ma być funkcjonalna, bo tylko wtedy jest w stanie w 100% spełnić nasze marzenia.

 

Pozdrawiam,
Aleksandra Jankowska

Google

 G

 

październik 25,2013 19:10 0